Monitoring szkodników
Monitoring szkodników wraz z prowadzeniem pełnej dokumentacji w ramach wszystkich stosowanych w branży spożywczej standardów zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności, jak IFS, AIB, BRC, ISO 22000, HACCP, jak również standardów klienckich.
Wdrażanie „Programu ochrony przed szkodnikami” obejmującego ocenę, monitorowanie i zarządzanie aktywnością szkodników (pest management) w celu ich identyfikacji, zapobiegania i eliminowania warunków, które mogą sprzyjać lub podtrzymywać populację szkodników. To podejście uwzględnia zarówno usunięcie wszelkich szkodników, jak i zastosowanie środków mających na celu zapobieżenie możliwości ich rozwoju w środowisku.
Przygotowanie do audytów zarówno trzeciej strony (certyfikacyjnych i recertyfikacyjnych), jak i audytów drugiej strony (klienckich).
Przykładowe zadania ARDIS-u w ramach monitoringu aktywności szkodników:
- opracowanie dla Klienta „Programu ochrony przed szkodnikami” dostosowanego do wymogów konkretnego standardu zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności,
- monitorowanie i zwalczanie gryzoni realizowane za pomocą karmników deratyzacyjnych rozmieszczonych na zewnątrz budynku oraz pułapek żywołownych rozmieszczonych w budynku,
- monitorowanie owadów biegających za pomocą pułapek lepowych,
- monitorowanie owadów latających za pomocą pułapek feromonowych,
- monitorowanie obecności owadów latających za pomocą lamp owadobójczych,
- prowadzenie dokumentacji w formie uzgodnionej z Klientem i opisanej w „Programie ochrony przed szkodnikami”,
- szkolenie personelu Klienta w zakresie ochrony przed szkodnikami,
- w przypadku stwierdzenia inwazji szkodników realizacja i udokumentowanie działań naprawczych i wizyt kontrolnych w celu całkowitego wyeliminowania problemu,
- w przypadku audytu lub inspekcji zakresu objętego umową, uczestniczenie w czynnościach kontrolnych obszaru działań pest control.